"Judit..szeress..sose kérdezz!"

2015.01.08 07:04

Megint egy emblematikus szerep, Bartók Kékszakállú hercege.

Szimbólumokból szőtt férfisors.

Számolni sem lehet hány helyen,hányféle elődásban,hányféle felfogásban ,hány rendezővel és hány Judit mellett énekelte és játszotta ezt a nagyon nehéz ,nagyon komplex , nagyon mély figurát. Mert  Kékszakállú alakja  tele van ellentmondásokkal. Kemény, határozott,szilárd és megrendíthetlen, de ugyanakkor bizonytalan , sebezhető , érzékeny és érzéki , vágyakozó és végtelenül kiszolgáltatott. Rendkívül nehéz énekesi és színészi feladat ezt a komplexitást hitelesen visszaadni.  Művészt és embert próbáló feladat.

Polgár László maga volt "a Kékszakállú Herceg" és sokak számára ő is marad az igazi,az egyetlen a legjobb.

Egy interjúban elmondta,hogy kérték többször is ,hogy más nyelven is énekelje , játssza el ezt a szerepet. Nem volt hajlandó. Csak Bartók és Balázs Béla nyelvén. Azon a nyelven,amelynek minden túlzás nélkül mestere volt . Kevés operaénekesünkről mondható el ,hogy annyira tökéletesen ,igényesen artikuláltan  tudott szöveget mondani és énekelni ,mint Ő . Minden szó,minden hangsúly,minden mondat tisztán érthető , értelmezhető nála. És nem csak magyar nyelven , hanem minden olyan nyelven amelyen valaha énekelt. És az nem volt kevés. Német,olasz,francia,angol és orosz...Kár sorolni. És ez már több,mint tehetség.Túlnő azon is. Ezt művészi igényességnek hívják.

1999-ben ezért a szerepért nyerte el,(tetszik nem tetszik egyeseknek) a világ  jelenlegi legrangosabb zenei díját , a Grammy-t! Az 1998-ban rögzített hangfelvételből készített lemezen partnere az amerikai  Jessye Norman.

Sajnos , felvételt erről sem találtam , viszont egy teljes Kékszakállú herceg vára koncertfelvételt igen,  1995-ből , ahol Judit Marton Éva. A helyszín Drezda. youtu.be/sF8lNns9PE8

És egy  röpke felvétel a 2001-es Szegedi Szabadtéri Játékokról ,ahol Valló Péter rendezett izgalmas, modern Kékszakállú előadást Polgár Lászlóval és Komlósi Ildikóval.nava.hu/id/04988_2001

És hogy hol a többi? Hogy miért nem maradt fenn egyetlen rögzített előadás sem? A kérdés költői. Maradnak a hangfelvételek és a lemezek.

Elérhetőség

Polgár László emlékoldal