Das Leben Nemen..

2015.01.09 11:55

Fidelio. Rocco . 2003 Zürich.

Polgár László kivételes tehetségének kvintesszenciája  ez az alakítás

Mindent megmutat benne  amit a professzionális  operaszínpadi éneklés , játék ,  mozgás , jelenlét , hitelesség  maximuma jelent . Micsoda mesteri magasiskola ez!

Ebben az  előadásban már a látványnak is  fantasztikus.

Nem csak a hagja, a kinézete is lenyűgöző. Csodálatos a maszkja , a jelmeze . Figurateremtő.

És hogy miért írom ezt le?

Szomorúan tapasztalom ,hogy a hazai operaszínpadokon milyen elképesztően pancser maszkmesterek készítették a maszkjait ,szinte ijesztővé csúfítva,eltorzítva a vonásait,lefröcskölve az arcát masztix-szal..ormótlan arcszőrzetekkel ragasztgatták tele. A szörnyű parókákról és jelmezekről nem is beszélve. Nem hinném,hogy ez csak pénz kérdés lenne. Viszont egy jó maszk és egy jó jelmez sokat ad a művészi munkához ,segíti,támogatja ,alátámasztja ,keretet ad neki. Méltó keretet. Arról nem is beszélve ,hogy a mimika, a tekintet ,mint a színész legfőbb "kellékei",eszközei, hogyan érvényesülhetnek ilyen szörnyűségek takarásában? Az éneklésről nem is beszélve.

Ez persze csak az én személyes,szubjektív véleményem.

Találtam pár felvételt a budapesti Rocco-járól és őszintén szólva nem is szívesen teszem fel ide. Mert a csodálatos  hanján és a magyar nyelvű éneklésen kívül semmi más élvezeteset nem találtam benne. Megértem,hogy az ekkor még ehhez a szerephez talán nagyon fiatal művészt öregíteni akarták ,de ez borzalmas.Ha másra nem,hát összehasonlítási alapnak jó.youtu.be/hGSFemG__Tg ( zárójelben Sarastro-t is játszott ennyi idősen és külföldön nem tartották szükségesnek a külsőségekkel jelezni a korát)

Ellenpólusként itt a  teljes zürichi előadás 2003-ból. youtu.be/CcYodDn5Q-o

Ami a legcsodálatosabb ebben, az a teljes ,érthető,érezhető íve az alakításának.Az az út amit  Polgár László Rocco-ja bejár  és amelynek a végére a megfélemlített ,szolgalelkű, kissé korlátolt  és kisstílű pénzimádó börtönőrből   a szabadság és az emberi élet szószólója és elkötelezett híve lesz. Földhözragadtságból idealizmus. Anyagiasságból humanizmus.

Polgár László művészi csúcsra ért.

 


Elérhetőség

Polgár László emlékoldal