Az a "bizonyos" Leporello..Formabontó zsenialitás.

2015.01.05 09:27

19822001

A mese ott kezdődik,hogy 1980-as évek elején a világ egyik legformabontóbb , legtehetségesebb  színházi  rendezője,az orosz Jurij Petrovics Ljubimov elhatározza , hogy Magyarországon fog rendezni. Méghozzá operát. Mozart Don Giovanni című darabjára esik a választása és Leporello,a kotnyeleskedő , gazdájával ambivalens viszonyt ápoló szolga szerepére a fiatal Polgár Lászlót szemeli ki. És ettől kezdve biztosak lehetünk benne,hogy nincsenek véletlenek. Mert egy zseniális művész mindig kiszimatolja a kivételes tehetséget.

Felfedezettje bravúros , frenetikus , zseniális a szerepben , tulajdonképpen a hátán elviszi az előadást. Már ekkor. A fantasztikus hangi adottságok és a professzionális , pontos , precíz énektudás mellett igazi vérbő komédiás. Elképesztően jól áll  Polgár Lászlónak Ljubimov koncepciója  Leporello figurájáról, a jelmez a nadrágtartóval , a keménykalappal , a fél arcot takaró szivecskés bohóc álarc.  Ritka rendező , művész és szerep ilyen tökéletes találkozása.

Ljubimovnál Leporello kulcsfigurává válik.

A hagyományos operai kereteket felrúgó , eredeti , modern előadás megosztja az opera közönséget. A bemutatón fújjolás és éljenzés..A magyar közönség éretlen Ljubimovra , aki mint minden igazi zseni , megelőzi a korát.

Viszont Polgár László  megszületik , mint eredeti , színes , sokoldalú művészegyéniség.

És ez még csak a kezdet... 1982 szeptemberét írjuk...35 éves.

Az előadás azóta színház és operatörténeti felbecsülhetetlen érték, természetesen,ahogy lenni szokott, felvétel nem őrzi. A próbáról készült felvétel darabokat  ritka kincsként őrzik , akik hozzájutottak.

Pedig ,  tanítani kellene.. Az biztos , hogy 1982-ben Polgár László volt a világ legjobb Leporello-ja.

És azután még nagyon sok éven át , nagyon sokfelé a világban , nagyon sokféle előadásban .

Sok sok kollégáját megnéztem a videómegosztó csatornákon, rengeteg féle előadásból , rengeteg féle rendezéssel és felfogásban ,  különböző nemzetiségű , korú  művészek  interpretálásában ezt a szerepet.

Nincs Hozzá fogható , ezt minden túlzás nélkül állítom. Nincs vetélytársa ebben sem , mint oly' sok más szerepében azóta sem.

 Tökéletesen egy a zenével.

És mennyi minden még...Zseniális.

Örökös tagság portréfilm , benne a fantasztikus 1982-es előadás főpróbájának részlete: youtu.be/XGesM81Qjkw

 

 

 

 


Elérhetőség

Polgár László emlékoldal